Heb ik ADD?

Veel mensen in ons land hebben wel eens last van een verminderde concentratieboog. Echter zijn er ook mensen bij wie dit maar niet verholpen kan worden, dit zijn de mensen die last hebben van ADD. Maar hoe kom je er nu achter of je gewoon niet zoveel focus hebt of dat er toch iets anders achter ligt?

De vraag is dus: heb ik ADD? Volwassenen met ADD symptomen, waaronder afleiding, impulsiviteit, desorganisatie, slecht tijdsmanagement, emotionele gevoeligheid, relatieproblemen, en/of problemen met het beheren van geld doen er verstandig aan om een ADD test af te nemen bij een specialist om hier zekerheid over te krijgen. Er is verschillende medicatie voor ADHD beschikbaar.

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD of ADD) is een neurologische aandoening die wordt gedefinieerd door symptomen van onoplettendheid en/of hyperactieve impulsiviteit die het dagelijks functioneren verstoort – bijvoorbeeld op het werk en thuis.

Ruwweg tweederde van de mensen die als kind ADD-symptomen ervaren zal als volwassene ADD-symptomen blijven ervaren, hoewel de symptomen de neiging hebben om te verschuiven en te veranderen naarmate mensen ouder worden. Het is dus vaak al wel enigszins duidelijk of je last hebt van ADD. Dit komt met name door het feit dat het niet zomaar ontstaat maar dat het al je hele leven lang actief is. Mocht je als kind ook al vaak last hebben gehad van een verlies in focus dan zou het zomaar kunnen zijn dat je inderdaad last hebt van ADD. In dit geval kan je medicatie krijgen om met je symptomen om te kunnen gaan.